Preoblikovanje jedi slovenske kulinarične dediščine z uporabo avtohtonih slovenskih živil

Raziskujte sodobne pristope k slovenski kulinariki, kjer se tradicija sreča z inovacijo. Na delavnici boste spoznali, kako s pomočjo avtohtonih slovenskih živil ohraniti bogate okuse kulinarične dediščine in jih prilagoditi sodobnim prehranskim trendom.  

Osvojite tehnike preoblikovanja tradicionalnih jedi, ki združujejo pristnost slovenskih okusov z inovativnimi kulinaričnimi pristopi. Raziskujte bogato kulinarično dediščino Slovenije skozi edinstveno pripravljene jedi iz avtohtonih slovenskih živil, ki ohranjajo tradicijo, a so prilagojene sodobnim okusom. S tem znanjem boste obogatili svojo kulinarično ponudbo ter gostom pričarali nepozabno gastronomsko doživetje, kjer se preteklost prepleta s prihodnostjo in ustvarjalnost navdušuje na vsakem krožniku. 

Delavnice so namenjene naslednjim udeležencem: 

Profesionalni kuharji in ostali gostinski delavci

  • kuharji, ki želijo obogatiti svoj jedilnik z jedmi, ki združujejo tradicijo in inovacijo; 
  • gostinski delavci, ki iščejo načine, kako ponuditi nekaj edinstvenega in lokalnega svojim gostom. 

Kmetije z dopolnilnimi dejavnostmi (turistične kmetije in kmetije odprtih vrat) 

  • gospodinje in gospodinjci, ki želijo nadgraditi kulinarično ponudbo lokalnih dobrot; 
  • ponudniki, ki želijo popestriti izbor jedi na sodoben način z ohranjanjem lokalnih posebnosti. 

Turisti in popotniki 

  • turisti, ki želijo bolje spoznati slovensko kulinarično dediščino in lokalne sestavine; 
  • popotniki, ki želijo pridobiti praktične veščine in recepte, ki jih lahko uporabljajo doma. 

Ljubitelji kulture in dediščine 

  • osebe, ki cenijo kulturno dediščino in želijo ohraniti tradicionalne recepte v sodobni obliki; 
  • ljudje, ki želijo povezati kulinarično izkušnjo s spoznavanjem lokalnih zgodb in tradicij. 

Zdravstveno ozaveščeni posamezniki 

  • osebe, ki se zanimajo za zdravo prehrano in lokalno pridelano hrano; 
  • ljudje, ki iščejo načine, kako pripraviti tradicionalne jedi na bolj zdrav način. 

Izobraževalne ustanove in vzgojni zavodi 

  • šole in fakultete s programi kulinarike, gostinstva ali turizma; 
  • izobraževalne ustanove, ki želijo svojim učencem ponuditi praktične izkušnje in znanja o slovenski kulinarični dediščini; 
  • osnovne šole in vrtci, nutricionisti, kuharji in kuharice, ki sestavljajo in pripravljajo dnevne obroke hrane za otroke in učence. 

Podjetja in organizacije 

  • podjetja, ki organizirajo teambuilding dogodke za svoje zaposlene; 
  • organizacije, ki želijo ponuditi svojim članom posebne kulinarične dogodke ali izobraževanja. 

Kaj lahko pričakujete?

  • Osnove slovenske kulinarične dediščine: 
    • kratek pregled slovenske kulinarike in njenih značilnosti ter predstavitev ključnih lokalnih sestavin in njihovih značilnosti; 
  • Priprava jedi: 
    • priprava tipičnih jedi slovenske kulinarične dediščine in tradicionalnih jedi po slovenskih regijah; 
    • osvojitev osnovnih tehnik, ki so značilne za slovensko kuhinjo (kuhanje, pečenje, dušenje); 
  • Preoblikovanje jedi: 
    • sodobni pristopi k slovenski kulinariki, ki narekujejo, kako tradicionalne jedi prilagoditi sodobnim okusom in prehranskim potrebam; 
    • zamenjava sestavin z uporabo avtohtonih slovenskih živil; 
    • praktično delo udeležencev pri pripravi preoblikovanih jedi; 
  • Kulinarične tehnike in triki: 
    • kako uporabljati avtohtona zelišča za izboljšanje okusa jedi; 
    • uporaba sodobnih kuharskih tehnik (npr. sous-vide, fermentacija ipd.) v tradicionalnih receptih; 
    • nasveti za estetsko prezentacijo jedi, ki združujejo tradicijo in sodobnost; 
  • Degustacija in povratne informacije: 
    • priložnost za degustacijo jedi, ki jih udeleženci pripravijo sami; 
    • izmenjava mnenj z ostalimi udeleženci za širjenje idej in izkušenj; 
    • povratne informacije strokovnih vodij za izboljšanje tehnik; 
  • Zaključek delavnice: 
    • potrdilo o uspešnem zaključku delavnice, ki potrjuje vaše novo pridobljeno znanje; 
    • čas za dodatna vprašanja in razpravo o temah, ki so se pojavile med delavnico; 
    • priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj z drugimi udeleženci delavnice. 

Predavatelj: višješolski predavatelj dr. Jože Zalar s sodelavci, mentorji na področju kulinarike in kulturne dediščine. Dr. Jože Zalar, z več kot 40-letnimi izkušnjami v gostinstvu, vzgoji in izobraževanju, velik poznavalec slovenskega podeželja in slovenske kulinarične dediščine. 

Kraj: Hotel Astoria, Bled 

Trajanje: 5 ur  

Prijave: za udeležbo na delavnici je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca. 

Maksimalno število udeležencev: 14 

Cena: 249,00 € + ddv 

3 stebri izobraževanja na Višji šoli Bled 

Gurmanska doživetja

Napredne veščine v gostinstvu

Poglobite praktično znanje s področja kuhanja in strežbe, rešujte izzive s pomočjo izkušenih predavateljev in se izobražujte v edini sodobno opremljeni učni kuhinji na Gorenjskem.

Poglej vse programe

Avanture v Julijskih Alpah

Trendi v turističnem managementu

Pridobite vodstvene veščine in strateško znanje ter osvojite trajnostne pristope v turizmu z reševanjem praktičnih izzivov pod vodstvom izkušenih strokovnjakov.

Poglej vse programe

Mojstri povezovanja

Jezikovni tečaji in komunikacijske veščine

Izpopolnite jezikovne veščine za turizem pod budnim očesom priznanih strokovnjakov in se učite skozi konkretne primere, kot so reševanje pritožb, komunikacija z gosti in uspešno vodenje.

Poglej vse programe

Dostopnost

Osrednja vsebina